Anbefalt luftfuktighet inne

Med naturprodukter som tregulv, er det viktig å forholde seg til luftfuktigheten inne for at treverket ikke skal få skader. Mange har aldri tenkt på dette før og synes det er vanskelig. Spesielt vanskelig er det fordi vi mennesker, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund, ikke har noen sans som gjør at vi kan føle reell luftfuktighet mellom 20% og 70-80%.

 

NAAF sine anbefalinger for luftfuktighet

I Norge varierer relativ luftfuktighet fra så lavt som 15% om vinteren til 90% om høsten. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler at man holder relativ luftfuktighet (RF) på mellom 20-40% i varme oppholdsrom i fyringssesongen. I kjøligere rom (15 til 18 grader) kan luftfuktigheten være opp til 50%. I sommerhalvåret anbefaler de at fuktigheten ikke kommer over 60%.

Vi mennesker avgir vanndamp til omgivelsene gjennom pust og våre daglige aktiviteter som matlaging, klesvask og personlig hygiene. Dette i seg selv er med på å øke luftfuktigheten i hjemmet.

 

Anbefalt luftfuktighet for Skovins tregulv

Tre er et hygroskopisk materiale som trekker til seg fuktighet fra omgivelsene. Det sveller og krymper med temperatur og inneklima. For at treet skal bevege seg så lite som mulig, anbefaler derfor SINTEF Byggforsk å forhåndstørke eiken ned til 6-8% før den kuttes til gulvbord. Dette er en svært tidskrevende prosess som tar 8-12 måneder, og som dessverre ikke alle produsenter tar seg tid til. Skovin garanterer at alle våre gulv er tørket i henhold til SINTEFs anbefaling.

Les mer om hvordan gulvene våre blir produsert her

 

For de aller fleste av våre tregulv er det anbefalt å holde RF mellom 35-60%. Faller luftfuktigheten under 35% vil treverket kunne få tørkeskader som sprekker i selve treverket, kuving eller delaminering. Over 60% er heller ikke heldig og er maksimum av det vi anbefaler. Disse parametrene er ganske like i bransjen og de fleste parkettleverandører vil ha anbefalinger som ligger i samme sjikt som Skovin sine. Anbefalingene gjelder forøvrig ikke bare tregulv, men også for møbler, spesielle instrumenter, antikviteter og andre gjenstander i tre. Da våre anbefalinger gjelder for hele året, vil det også si at de sammenfaller med forventet inneklima og NAAF sine anbefalinger. I de aller fleste tilfeller ser vi kun tørkeskader når luftfuktigheten inne nærmer seg ytterpunktet for det som er anbefalt av NAAF, dvs. helt ned mot 20% luftfuktighet. Dette er da gjerne i kombinasjon med høy undergulvsvarme som fører til ekstra uttørking av gulvet.

De færreste gulvleverandører kan garantere for gulvet ved luftfuktighet under 30% og de gulvene som er laget for å tåle ned til 20% RF har gjerne begrensninger på toppsjikt i eik, bredde, lengder og utvalg.

 

Hva kan man gjøre for å ha et aktivt forhold til eget inneklima?

– Kjøp et hygrometer for å måle luftfuktigheten i hjemmet (dette kan man f.eks. få fra Clas Ohlson til en billig penge).

– Sørg for normal innetemperatur (dvs. 18-22 grader – mellom 20-22 grader er det som anbefales av NAAF i den kalde årstiden). For høy innetemperatur i kombinasjon med luftforurensninger og støv vil ofte føre til at hud og slimhinner føles tørrere.

– Har du gulvvarme, så sørg for at denne holder seg godt innenfor maksimum av anbefalt temperatur (dvs. mindre enn 26 grader). Å sette ned temperaturen et par grader vil gjøre stor forskjell.

– Anskaff egnede inneplanter som avgir mye fuktighet til rommet (arekapalmer skal være kjent for nettopp dette). Planter vil også tiltrekke seg svevestøv og hjelpe til med å rense inneluften.

– Skru ned ventilasjonen i kalde perioder. Da vil det være mulig å øke fuktigheten uten at dette umiddelbart blir luftet vekk.

– Bruk luftfukter. Dette er ikke anbefalt av NAAF og bør kun brukes om man ikke klarer å tilføre inneluften fuktighet på andre måter.

 

Kilder:
NAAF
Store norske leksikon